Jeg har lige slettet mine andre infosider, fordi de var forældede, så der kommer nok mere tekst herinde snart

Når jeg første gang fortæller nogen at jeg spiser vegansk, er den første reaktion for det meste en hel masse spørgsmål om, hvad det nu betyer, om det ikke er dyrt og om man overhovedet kan leve af mad der kun består af kedelige ting som rucola. Her svarer jeg på nogle af de oftest stillede spørgsmål, men jeg uddyber som regel ikke spørgsmål om ting som proteiner og vitaminer specielt meget da min store interesse ikke er diskussionen om kost og ernæring og jeg derfor måske ikke kan give helt fyldestgørende svar. Min filosofi hvad angår sundhed er først og fremmest, at jeg spiser hvad jeg selv mener er godt for mig og hvis jeg ved, at det jeg spiser måske ikke ligefrem ærer kostpyramiden, så spiser jeg bare ikke særligt meget af det. Jeg kunne aldrig drømme om at lad være bare fordi det er fedt, det ville simpelthen blive for trist.
Men hvis I, kære læsere, har nogle spørgsmål alligeve,l er I selvfølgelig velkomne til at skrive og om ikke andet kan jeg henvise til nogle gode sider, for dem er der til gengæld rigtig mange af.

Hvem er du?
Jeg hedder Ditte og jeg er født i det herrens år 1988. Jeg bor i København NV med min kæreste, 2 indeboende marsvin og 2 udeboende kaniner.
Jeg er gourmetveganer og det betyder for mig, at mad med etiske standarder ikke behøver at være kedeligt eller sundt for den sags skyld. Jeg er vild med at lave og spise mad og laver blandt andet også Folkekøkken på Dortheavej 61.
Derudover er jeg i lære som skrædder og mit håndværk er nok det jeg bruger mest tid på at alt. Mine hænder kan ikke stå stille, så hvis jeg keder mig, syr, strikker eller nusser jeg altid med et eller andet

Hvorfor veganer?

At være veganer er for mig, et samvittigheds spørgsmål. Måden vi masseproducerer dyr til kød og andre produkter, er på ingen måde holdbar og på alle måder mishandling. Kød forurener mere end noget andet madprodukt og vi kan ikke bespise alle, uden at dyrene lider under det.
Med det sagt, så tror jeg ikke specielt meget på forbrugeraktivisme så jeg blev ikke veganer i håb om at det ville ændre noget i sig selv. Om jeg køber kød eller ej kommer selvfølgelig ikke til at ændre noget. Men efter at være blevet konfronteret med min altspisning og ikke være i stand argumentere for det uden at få en dårlig smag i munden, holdt jeg simpelthen op med det. Og det føles rigtig dejligt at spise mad man ikke har dårlig samvittighed over.

Hvad vil det sige at være veganer?
At være veganer, betyder at man undgår alle animalske produkter. Man spiser ikke kød, fisk, æg eller mejeriprodukter. Derudover er der også mange veganere der ikke køber læder og/eller uld da det jo også stammer fra dyr. Der er enkelte emner til diskussion såsom honning, hvor nogen ikke mener at det strider med veganisme og andre fravælger dette, men ellers gælder ovenstående ret generelt.
I stedet spiser man en masse andre ting. For en veganer kommer alt fra planteriget, man spiser selvfølgelig grøntsager i deres helt naturlige form, men derudover laver man mælk af for eksempel sojabønner, postejer af kikærter og meget andet. Når man først er blevet ført ind i den nye verden af produkter er der næsten ingen grænser for hvad man kan lave. Det er blandt andet det jeg gerne vil vise med denne blog.

Hvad med kalk og protein og alle de andre ting man har brug for fra animalske produkter?
Jeg kan starte med at sige at man kan få alle de ting man har brug for uden at spise hverken kød eller mælk. Lad være med at tro på alt hvad Sundhedsstyrelsen siger.
Herfra mener jeg dog simpelthen at der er andre der er mere kvalificerede og mere interesserede i emnet, til at svare.
Alt om kost.dk
Rent basis om vegetarisk og vegansk ernæring

Vegetarkontakt.dk
Har et godt forum med en masse debatter om f.eks. det evige problematiske vitamin b12

Hvis I ikke vil spise kød, hvorfor så lave ting der ligner kød?
Vi bliver tit spurgt om det ikke bare ville være nemmere at spise den ægte vare når vi nu er så glade for det. Og det ville da også være meget hurtigere, men vi spiser ikke vegansk af smagsårsager, tværtimod. Selvom vi måske synes at gode oste og serrano skinke er noget af det bedste der findes, er der mange etiske årsager til ikke at spise kød og mejeriprodukter og de fylder simpelthen for meget i vores bevidsthed til at vi kan ignorere dem. Her tænker jeg på emner som klimaet, manglede dyrevelfærd også for økologiske gårde og det rent i etiske i at opdrætte dyr i så store mængder som vi gør i dag.
Hvis du er interesseret i dyrevelfærd og gerne vil vide mere kan du jo tjekke de her links ud:
Anima – En organisation der kæmper for dyrevelfærd og aktionerer mod brug af pels og dårlige leveforhold
Månebarnet – En vegetarisk blog(min yndlings danske blog) som har en stor artikel og link samling om veganisme/vegetarisme og dyreetik.
God fornøjelse med læsningen 🙂

Hvad betyder det at skralde?
Hver dag smider butikker landet over en masse helt igennem duelig mad ud i containeren. Det har måske en skønhedsfejl, datoen er overskredet eller emballagen er brudt. Men ikke desto mindre kan det stadig spises og nu hvor butikkerne desværre hverken vil eller må gøre andet end at smide det ud, er der nogle af os som mener at vi må tage sagen i egne hænder og redde det fra spildedøden.
Hvis I er interesserede i at få god og gratis mad så skynd jer hen til jeres nærmeste supermarked efter lukketid og tag for jer.
Start eventuelt med at gå ind på GratisMad, en hjemmeside om at skralde
Eller Fødevarestyrelsens tilbagekaldelser, for at sikre jer at I ikke tager noget med hjem som rent faktisk er smidt ud af en grund.

Reklamer